Tuesday, December 15, 2009

Onko blogi sosiaalinen media?

Tänään pohdimme sitä, onko blogi sosiaalinen media. Kun kirjoitan tekstiä minulla on oletusarvonalukija tai mahdollinen lukija - olen siis yhteydessä oletettuun lukijaan. Realisoituuko tämä potentia, on kiinni monesta tekijästä.

Edesmennyt Claude Lévi-Strauss sanoi, että emme me puhu, meissä puhutaan, emme me ajattele, meissä ajatellaan. Vaikka en ole jyrkkä strukturalisti, hänen väitteensä on ajattelemisen arvoinen, ja siitä kannattaa puhua. Käsittääkseni se on aivan yhtä liioitteleva sanonta, kuin hengen miehillä, joiden kautta jumalat puhuvat tai säveltäjät joiden kautta univerusmin musiikki saa ilmiasunsa.


Vuorovaikutus, käytäntö, praxis - siinä on käsitteellisiä avaimia, joiden kautta vastakohtaisuudet yksilön ja yhteiskunnan, puhumisen ja puhunnan, yhteisöllisyyden ja individualismin, syyllisen ihmisen ja syyttömän luonnonolion välillä ratkeavat, jos ovat ratketakseen. Vai mitä, soihdunkantajat?

2 comments:

Heli said...

Ristiriidat eivät ratkea, ne vaihtuvat toisiksi. Se on elämää. Jos ei olisi ristiriitaisuuksia niin mitä sitten olisi?

Totta kai blogi on sosiaalista mediaa, ovela tapa kirjoittaa samalla itselle ja muille, jopa "kenelle tahansa". Eilen närkästyin kun joku tuntematon levitti tietoa blogistani, tunsin olevani tavaraa?

Janhonen Seppo said...

Minunkin mielestäni blogi on yksi sosiaalisen median muoto, ja järkeväkin sellainen.

Helin kommentin mukaan ristiriidat eivät ratkea, ne vain vaihtuvat toisiksi. Oman kokemukseni mukaan monet ristiriidat todella ratkeavat, aidosti. Tietysti elämässä aina tulee uusia ristiriitoja vastaan! Käsitteellisesti on kuitenkin ongelmallista, jos ristiriidoille ei lainkaan nähdä ratkaisuja. Se on jopa peräti ongelmallista, jos ristiriitoihin ei enää periaatteessakaan odoteta ratkaisuja.


"emme me puhu, meissä puhutaan, emme me ajattele, meissä ajatellaan"

Käsittääkseni se on aivan yhtä liioitteleva sanonta, kuin hengen miehillä, joiden kautta jumalat puhuvat tai säveltäjät joiden kautta univerusmin musiikki saa ilmiasunsa.

Näköjään jälleen joudun kommentoimaan tätä ilmoitustiedon näkökulmasta, suosikkiaiheeni ilmeisesti. Jos on olemassa oikeasta ilmoitustietoa - kuten uskon - on myös mahdollista, että joku "Hengen mies" tai "Hengen nainen" tuo esille tärkeää tietoa.

"Vuorovaikutus, käytäntö, praxis - siinä on käsitteellisiä avaimia, joiden kautta vastakohtaisuudet yksilön ja yhteiskunnan, puhumisen ja puhunnan, yhteisöllisyyden ja individualismin, syyllisen ihmisen ja syyttömän luonnonolion välillä ratkeavat, jos ovat ratketakseen."

Tätähän yhteiskuntamme kovasti yrittää. Ennuste perimmäisellä tasolla ei mielestäni ole hyvä.